Evenementen op Sardinië

Pasen en carnaval zijn de grootste feesten op Sardinië, maar jaarlijks vinden op het eiland ook diverse jazzfestivals plaats.

Religieuze feesten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het belangrijkste religieuze feest op Sardinië is het paasfeest. Tijdens de Heilige Week, de Settimana Santa vinden over het hele eiland vanaf Witte Donderdag tot paasmaandag vieringen plaats. Paasvieringen op Sardinië zijn vooral de moeite waard in Cagliari, Alghero, Oristano, Castelsardo en Iglesias. Bijzonder is de viering in Castelsardo op paasmaandag. Van ’s ochtends vroeg tot in de avond vindt een processie plaats, die ook de omliggende dorpen aandoet. In de schemering wordt de processie door fakkels verlicht en is het effect van het gezang van de deelnemende broederschappen extra indrukwekkend. Op Sardinië wordt elke dag wel ergens op het eiland iets gevierd en in vele gevallen hebben deze feesten een religieuze oorsprong. Vraagt u, wanneer u het leuk vindt een typisch Sardisch feest mee te maken, bij uw accommodatie na waar tijdens uw vakantie dorpsfeesten plaatsvinden. De eerste vier dagen van mei staan in Cagliari in elk geval in het teken van de viering van de heilige Efisio. Op 1 mei wordt het beeld van de heilige de kerk in Nora uitgedragen om vervolgens op 4 mei na een 30 km lange processie weer terug te keren. Op bijna het gehele eiland wordt Maria Hemelvaart op 15 augustus gevierd. De grootste viering is in Orgósolo. Op de laatste zondag van augustus moet u zich richting Nuoro begeven om daar de viering op de Monte Ortobene bij te wonen. Dit is één van de belangrijkste folkloristische vieringen op het eiland.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Festivals

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Eén van de populairste feesten op Sardinië is het carnaval. In verschillende plaatsen vinden fascinerende evenementen plaats. In Oristano staat carnaval in het teken van La Sartiglia, een ruiterfeest, waarbij ruiters zoveel mogelijk stervormige ringen moeten raken met hun lansen. De ruiters dragen maskers en kleurrijke kleding en ook de paarden zijn versierd. Na het ringsteken is het tijd voor acrobatiek te paard. In groepjes van drie voeren de ruiters een zeer indrukwekkende show op, waarbij u meer dan eens versteld zult staan van de talenten van deze paardrijkunstenaars. In Mamoiada en Ottana vinden interessante optochten plaats. In Mamoiada spelen de Mamuthones en Issohadores de hoofdrol. Mamuthones zijn in schaapsvellen geklede mannen, die een houten masker en koebellen dragen. De Issohadores zijn kleurrijk gekleed en zij hebben de leiding over de Mamuthones, die op gezette tijden allen tegelijk springen, zodat de koebellen voor een mooie muzikale show zorgen. In Ottana zijn het de Sos Boes en Sos Merdulus die de show stelen. De optocht hier is een spel tussen de ossen (Boes) en de boeren (Merdulus), die de controle over de ossen moeten proberen te houden. De ossen doen er op hun beurt natuurlijk alles aan om dit te voorkomen. Bent u tijdens de paastijd op Sardinië zorgt u dan dat u in elk geval één van deze plaatsen aan doet! Andere festiviteiten op Sardinië die zeer de moeite waard zijn, zijn het ruiterfeest in juli in Sedilo en de diverse jazzfestivals. In juli en augustus vinden onder andere jazzfestivals plaats in Cala Gonone, Arbatax, Berchidda. Het Jazzfestival in Cagliari vindt meestal in september plaats.