Stranden op Sardinië

Sardinië heeft te veel mooie stranden om allemaal te bespreken, dus stap vooral in uw (huur)auto en ga zelf op zoek naar het voor u mooiste strand op het eiland! Hieronder volgt slechts een selectie ter inspiratie.

Costa Smeralda

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Costa Smeralda is een prachtig kustgebied op Sardinië met vele schitterende baaien en zandstranden. Het water langs de Costa Smeralda kleurt prachtig turquoise, groen en blauw en is kraakhelder. In principe zijn alle stranden langs de smaragdkust de moeite waard en zijn ze allemaal openbaar. Op sommige stranden zullen hotelmedewerkers u echter het gevoel geven niet welkom te zijn. Weet u niet welk strand u moet kiezen, probeert u dan bijvoorbeeld het Spiaggia del Principe.

Costa Verde

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Costa Verde betekent letterlijk de groene kust en het zal u dan ook niet verbazen dat dit kustgebied gekenmerkt wordt door veel groen direct achter de stranden en baaien. De Costa Verde is ongeveer 47 km lang en bestaat uit prachtige baaien en indrukwekkende kliffen. Vanaf de bergen in het binnenland strekt het groene landschap met jeneverbesstruiken, bremstruiken en aardbeienbomen zich uit richting zee. Een dagje aan het strand kan hier prima gecombineerd worden met een mooie wandeling. Met name het strand van Piscinas is prachtig, omdat dit wordt omgeven door een schitterend duinlandschap, dat uniek is voor Sardinië. De mistralwind zorgt hier voor de ophoping van het zand en geeft vorm aan het landschap. Ook de begroeiing wordt duidelijk gevormd door deze krachtige wind. Wanneer u in de zee wilt zwemmen moet u enige voorzichtigheid in acht nemen, want sterke onderstromingen kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Cala Luna/Cala Gonone

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Ten zuiden van Cala Gonone liggen enkele spectaculaire baaien en stranden. Het populairste strand in deze regio is het Cala Luna, dat zo genoemd wordt omdat het maanvormig is. Behalve deze perfecte vorm, zorgen de kalksteenkliffen, die achter een groot gedeelte van het strand oprijzen voor een prachtige achtergrond. Om dit strand te bereiken moet u vanaf Cala Gonone een boot nemen of een wandeling van vier km maken vanaf Cala Fuili. Mocht het erg druk zijn op Gonone, probeert u dan het nabijgelegen en eveneens prachtige Cala Sinine.

Chia

Bron: , , Wikimedia Commons

Met Chia wordt niet één enkel strand aangeduid maar een serie stranden die tussen Capo Spartivento en Bithya gelegen zijn, in het zuiden van Sardinië. Het zijn stuk voor stuk prachtige zandstranden gelegen in een mooie omgeving met in het binnenland de lagunes van Chia en Spartivento. Natuurliefhebbers kunnen, wanneer ze even genoeg hebben van het zonnen, een wandeling door het binnenland maken, waar genoeg moois te zien valt. Op de meeste stranden wordt het in juli en augustus erg druk, met name in de weekenden, wanneer de Italianen zelf ook richting het strand trekken. Stranden met uitgebreide voorzieningen zijn Porto Campana en Su Giudeau. Zoekt u het wat rustiger, dan kunt u het Su Cardolinu strand proberen. Hier vindt u geen faciliteiten.