Eten en drinken in Sardinië

De Sardische keuken kent vele invloeden, maar is tegelijkertijd ook echt authentiek Sardisch te noemen.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Hoofdbestanddelen van de Sardische keuken zijn brood en pasta. Een gedekte tafel zonder een mandje brood zult u op het eiland niet tegenkomen. Het is overigens ander brood dan u gewend bent. Het pane carasau is een dubbel gebakken, dun en plat brood, dat erg lekker is met olie, zout en wat kruiden. Van oudsher kent de Sardische keuken veel vleesgerechten. Veroveraars namen de kustgebieden in en de Sarden zelf trokken de onherbergzame binnenlanden in, waar simpele, voedzame gerechten bereid werden. Met name wildzwijn, lam (zowel schaap als geit) en varken zult u veel op de menukaart tegenkomen. Het vlees wordt meestal geroosterd en kruiden als rozemarijn, thijm, mirte en venkel zijn de smaakmakers. Typische gerechten zijn agnello con finocchietti, gestoofd lam met venkel, tomaat en ui. Ook lekker is gallina al mirto, dat koud geserveerd wordt, nadat de gekookte kip een nacht gemarineerd is in mirtebladeren en bessen. Langs de kust wordt inmiddels veel vis gegeten. Geliefd zijn met name harder en tonijn en in Alghero moet u beslist een keer langoesten proberen. Een Sardische specialiteit is bottarga. Dit zijn gedroogde visseneitjes van de harder, die bijvoorbeeld als antipasto op een sneetje brood of geraspt over pasta gegeten wordt. Bij het hoofdgerecht moet u apart groenten bestellen. De groenten zijn meestal dagvers en daardoor zeer smakelijk! Als nagerecht kunt u kiezen voor kaas of zoetigheid. Op het eiland worden veel schapen en geiten gehouden en u kunt dan ook heerlijke schapen- en geitenkazen eten. Zeer bijzonder en niet geschikt voor mensen met een zwakke maag is de casumarzu, een schapenkaas met maden, die ervoor zorgen dat de binnenkant van de kaas lekker smeuïg blijft. U eet deze kaas met maden en al. Zoete nagerechten zijn met recht zoet te noemen en hoofdbestanddelen zijn amandel en marsepein. De Sarden houden van gebak en het aanbod is zeer uitgebreid. Op Sardinië worden veel wijnen van zeer goede kwaliteit geproduceerd, welke zich goed laten drinken bij een lekkere Sardische maaltijd.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Sarden ontbijten met een espresso en eventueel een cornetto, een soort croissant. Meestal doen ze dit staande aan de bar in een café. De lunch vindt tussen 12.30 en 14.00 plaats en wordt meestal thuis genuttigd. De hoofdmaaltijd is la cena, het diner, dat meestal uit vier gangen bestaat. Allereerst worden kleine hapjes, antipasti, geserveerd, waarna een eerste gang, de primo, volgt. Dit is meestal een pastagerecht of een soepje. Het hoofdgerecht, de secondo, bestaat uit een vlees- of visgerecht en apart bestelde groenten. U sluit af met dolce of formaggio (zoet of kaas). Het avondeten vindt tussen 19.30 en 23.00 plaats. In de zomer zullen de eilandbewoners zelden voor 21.00 in een restaurant verschijnen.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de grote plaatsen op het eiland zijn goede supermarkten te vinden. De prijs ligt iets lager dan in Nederland. Dit geldt echter niet voor kleine dorpssupermarktjes, waar u meestal wat meer geld kwijt bent.

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Grofweg zijn de restaurants op Sardinië in drie categorieën in te delen. Trattoria’s zijn eenvoudige eethuizen, waar men meestal geen menukaart heeft, maar u kunt kiezen uit enkele dagschotels. In de pizzeria’s kunt u uiteraard een groot aanbod aan pizza’s verwachten en daarnaast een klein aantal andere gerechten. Ristorantes zijn de duurdere en meest chique eetgelegenheden. Het eten is hier over het algemeen van zeer goede kwaliteit. Langs de kust vindt u overal visrestaurants.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het kraanwater op Sardinië heeft een hoog chloorgehalte. Het wordt daarom aangeraden mineraalwater in flessen aan te schaffen.