Achtergrond van Sardinië

Sardinië is een prachtig bergachtig eiland dat ten westen van Italië gelegen is en waar slechts 1,7 miljoen mensen wonen.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De eerste mensen arriveren al zo’n acht- tot tienduizend jaar geleden op Sardinië. De meeste historische overblijfselen op het eiland dateren echter van de periode van de Nuraghen, die tussen 1500 en 400 c. Chr. op het eiland leven. Omdat Sardinië al zo’n lange tijd bewoond wordt en als eiland weinig in contact stond met het Italiaanse platteland, is het Sardische volk niet te vergelijken met de Italiaanse bevolking. Hen aanduiden als Italianen wordt u niet in dank afgenomen! Tijdens de Nuragische periode zetten ook de Feniciërs voet aan Sardisch land. Na hen volgen de Grieken, de Carthagen en de Romeinen. De Romeinen heersen ongeveer 700 jaar over het eiland. Met het uiteenvallen van het Romeinse rijk wordt Sardinië een prooi voor verschillende volkeren, waaronder de Vandalen, de Byzantijnen en de Arabieren. Na een korte periode van de Vier Giudicati (bestuurlijke eenheden), veroveren Pisa en Genua het eiland en tussen hen breekt een strijd uit om de heerschappij over het eiland. Uiteindelijk valt Sardinië in 1326 in handen van de Aragonezen. De Spaanse periode van het eiland duurt tot het begin van de 18de eeuw. Hierna volgt een korte Oostenrijkse periode, waarna in 1730 het huis van Savoye de macht overneemt en een Sardisch-Piedmontees koninkrijk ontstaat. In de eerste helft van de 19de eeuw emigreren veel eilandbewoners wegens de slechte economische toestand op het eiland. In 1861 vindt de eenwording van Italië plaats, waartoe dan ook Sardinië behoort. Tijdens WOII wordt het eiland flink gebombardeerd door de geallieerden. Sinds 1948 vormt het eiland een autonome regio binnen de Italiaanse republiek.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Sardinië ligt in de Middellandse Zee, zo’n 200 km ten westen van het vasteland van Italië en slechts 12 km ten zuiden van Corsica.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Sardinië wonen slechts 1,7 miljoen mensen en het is daarmee één van de dunst bevolkte regio’s van Italië. Ongeveer 90% van de eilandbewoners is katholiek. De officiële taal van Sardinië is het Italiaans, maar men spreekt ook Sardijns of Sardisch.

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het Sardische landschap wordt gedomineerd door bergen. De hoogste top bevindt zich in het Gennargentu Massief. De Marmora is 1834 meter hoog. Verder bestaat het eiland voor ongeveer de helft uit akkerland, weiland en boomgaarden. Langs de kust bevinden zich de meest prachtige stranden, met de Costa Smeralda en de Costa Verde als uitschieters.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De oudste bouwwerken op Sardinië zijn de Nuraghi, waarvan maar liefst (resten van) 7000 stuks op het eiland te bewonderen zijn. Omdat de Spanjaarden lange tijd over het eiland hebben geheerst, vindt u in sommige steden, waaronder Alghero, een typisch Spaanse sfeer en Catalaanse architectuur. Langs de Costa Smeralda vindt u een compleet ander Sardinië. De bebouwing, aangelegd in de jaren 70, sluit perfect aan op het landschap. Een en ander doet misschien wat kunstmatig aan, maar mooi is het over het algemeen wel.