Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf op Sardinië.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Sardinië betaalt u net als in Nederland met de euro. In de meeste plaatsen vindt u pinautomaten waar u geld kunt opnemen en in de toeristenplaatsen kunt u in veel winkels, restaurants en bars met uw creditcard betalen.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wanneer u vanuit een openbare telefooncel wilt bellen heeft u een telefoonkaart nodig. Deze kunt u kopen bij de tabacchi, de tabaks- en krantenwinkels. Met uw mobiele telefoon heeft u over het algemeen goed bereik op het eiland. Bent u van plan veel te bellen of regelmatig gebruik van internet op uw telefoon te maken, schaf dan een lokale simkaart aan.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Uw ziektekostenverzekeraar dekt niet altijd alle kosten die u maakt tijdens uw vakantie. U kunt daarom beter een reisverzekering afsluiten, waarbij ook medische kosten worden vergoed. Tijdens het hoogseizoen worden in de grote badplaatsen speciale medische posten voor toeristen geopend. Bij deze Guardia Medica Turistica wordt u meestal gratis behandeld. Ook rijden in het hoogseizoen meer ambulances. Voor kleine medische vragen kunt u terecht in de apotheken.

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Sardinië is een veilige bestemming. Net als in andere plaatsen moet u wel op uw waardevolle spullen letten. Dit betekent bijvoorbeeld dat u ze bij voorkeur in een kluisje op uw accommodatie legt en ze in elk geval niet in uw auto achterlaat. Zeker op drukke toeristenplekken doet u er goed aan extra goed op uw tas te letten.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Sardinië:

  • Over het algemeen zijn de stopcontacten op Sardinië hetzelfde als in Nederland, maar soms heeft u een adapter nodig.
  • Het is in restaurants een ongeschreven regel dat u 10% fooi geeft. Als u echt niet tevreden bent, hoeft u dit uiteraard niet te doen.
  • Wanneer u een kerk bezoekt, dient u daarop gekleed te zijn. Dat wil zeggen dat uw schouders bedekt moeten zijn en u geen (hele) korte broek of kort rokje moet dragen.
  • Hoewel topless zonnen steeds meer voorkomt, wordt het nog niet overal gewaardeerd. Naaktzonnen is verboden en wanneer u dit toch doet, moet u niet verbaasd opkijken wanneer u ineens oog in oog met de plaatselijke politie staat.
  • Steeds meer openbare gebouwen en accommodaties zijn rolstoeltoegankelijk. Ook enkele stranden zijn tegenwoordig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Meer informatie kunt u krijgen via Accesible Italy of via het Italiaanse toeristenbureau ENIT.
  • In principe geldt op Sardinië een middagsluiting, hoewel in het hoogseizoen in de grote toeristencentra de winkels bijna de gehele dag door geopend zijn. Buiten het toeristenseizoen en in kleinere plaatsen moet u in elk geval rekening houden met een sluiting tussen 13.00 en 16.00. Ook tankstations sluiten dan de deuren!
  • Alcoholische dranken zijn op Sardinië in de regel goedkoper dan in Nederland. De Italianen zijn echter gematigde drinkers en dronkenschap wordt niet gewaardeerd.
  • In de zomermaanden is op Sardinië vaak een tekort aan water. De watertoevoer van de lokale bevolking wordt overdag vaak afgesloten. Probeert u tijdens uw vakantie rekening te houden met dit tekort en verbruik zo min mogelijk water.