La Maddalena

La Maddalena is een archipel bestaande uit zeven grotere eilanden en zo’n 55 kleine eilandjes.

De eilandengroep ontleent haar naam aan het grootste eiland, La Maddalena. Vanuit Palau kunt u met een veerboot naar La Maddalena varen. Hier kunt u de leuke hoofdplaats van het eiland en het buureiland Caprera verkennen en uw reis vervolgen per boot naar andere eilanden van de archipel of gewoon uw handdoekje uitspreiden op één van de prachtige stranden die de archipel rijk is. Slechts drie van de eilanden van de archipel zijn bewoond, namelijk La Maddalena, Caprera en Santa Maria. De overige bestaan volledig uit ongerepte natuur.

La Maddalena en Caprera

De veerboot vanuit Palau brengt u naar de havenplaats La Maddalena. Hier vindt u veel leuke restaurantjes en bars en een wandeling langs de 18de eeuwse huizen in het historische centrum loont de moeite. U kunt in de plaats ook een bezoek brengen aan het Museo Archeologico Navale Nino Lamboglia, waar onder andere een Romeins scheepswrak wordt tentoongesteld. Na dit bezoek kunt u richting de brug lopen die La Maddalena met buureiland Caprera verbindt. Op dit eiland is de belangrijkste bezienswaardigheid het Garibaldi huis. Garibaldi was de man die voor de eenwording van de Italiaanse republiek heeft gezorgd. Hij stierf op Caprera en in zijn toenmalige woning bevindt zich nu een museum.

Natuur

De hele archipel is in 1994 tot beschermd natuurgebied uitgeroepen. In La Maddalena is een centrum gevestigd (Via Giulio Cesare 7), waar u informatie kunt vinden over de natuur en de diverse manieren, waarop u de eilanden kunt verkennen. Op de website van de Italiaanse natuurparken vindt u allerhande wetenswaardigheden over de archipel. Hierop staan ook enkele wandelroutes, die u op het eiland Caprera kunt lopen. Met name in de lente is het heerlijk toeven op de eilanden, omdat de natuur dan op haar mooist is en de meeste planten in bloei staan. Diverse trekvogels brengen enige tijd op de eilanden door, dus ook voor vogelaars is een bezoek aan de eilandengroep een aanrader.

Stranden

La Maddalena telt in totaal 180 km kustlijn en hierlangs alsook langs de kusten van de andere eilanden bevinden zich diverse prachtige stranden. De mooiste vindt u op het eiland Budelli. Hier ligt het zogenaamde roze strand, Spiagga Roza, dat helaas niet meer toegankelijk is, omdat iedereen het roze gekleurde zand in zakken mee naar huis nam. Ook het Spiaggia Cavaliere strand op Budelli is prachtig en een goed alternatief. Eén van de beste stranden is het Cala Corsara op Spargi, waar zich ook het eveneens mooie Cala Granara bevindt. Op Caprera is het Cala Coticcio een aanrader.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Sardinië:

Foto’s van La Maddalena

Ligging