Giara di Gesturi

Giara di Gesturi is een hoogvlakte met prachtige natuur, wilde paarden en veel archeologische bezienswaardigheden.

De Giari di Gesturi is de grootste van in totaal drie hoogvlaktes en vanwege de diverse archeologische bezienswaardigheden én de aanwezigheid van wilde paarden een populaire bestemming voor zowel cultuur- als natuurliefhebbers. De Giari di Gesturi is 12 km lang en 4 km breed en de gemiddelde hoogte van de vlakte bedraagt 500 meter.

Wilde paarden

Op het plateau leven circa 500 wilde paarden. Het zijn kleine paarden, die toch meer weg hebben van paarden dan van pony’s voor wat betreft de bouw. Hoe de paarden op het eiland terecht zijn gekomen is onduidelijk, maar waarschijnlijk hebben de Feniciërs of de Grieken ze meegebracht en zijn ze niet inheems.

Archeologische bezienswaardigheden

Op het Giara di Gesturi plateau zijn 24 Nuraghi, torens, te vinden. In de directe omgeving treft u nog meer van deze bouwwerken uit de vroegste cultuurperiode van Sardinië. Tijdens een wandeling over het plateau kunt u deze bouwsels bekijken.

Flora en Fauna

Op het plateau vindt u prachtige natuur. Nadrukkelijk aanwezig is de kurkeik, een kleine, wat gedrongen boom, die elders wordt gekweekt voor de productie van kurk. Op het plateau groeien ze in het wild. In de moerassige gedeeltes op het Giara di Gesturi zijn in de juiste periode van het jaar diverse mooie orchideeën te vinden. De beste manier om meer te weten te komen over de flora en fauna en de archeologische bezienswaardigheden op het plateau is door een tocht onder begeleiding van een gids te maken. Dit kan bij de cooperativa Sa Jara Manna. Hier kunt u ook een landrover of mountainbike huren.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Sardinië:

Foto’s van Giara di Gesturi

Ligging